STEAM in Action – Humans to colonize Mars and establish a Representative Democracy!

Humans to Colonize Mars and Establish a Representative Democracy

mars

In a 54% vote by the Southwest Middle School 8th grade student body on Tuesday, August 30th, a Representative Democracy won as the preferred form of government for our proposed Martian Colony, receiving just over 60% of the votes. Other possible forms of government included Monarchy, Dictatorship, Oligarchy, Theocracy, and Autocracy.

The 8th graders are involved in a semester long STEAM project, titled “A Birth of a New Nation”, in which students are learning various elements involved in establishing a new colony after Earth has become inhabitable due to global warming. Students were first asked to research and generate proposals for colonies in science class, using their understanding of various scientific principles, including gravity, temperature, sustainability and astronomy;Mars received overwhelming support as a location for our new colony. US History introduced students to various forms of governments and the 8th graders were asked to vote on which  form of government should be established on our new colony. Students will continue to work in Math, English, PE, Computer Science, Spanish, Music and AVID to develop their colony, diet, culture, fitness in low gravity, sustainability and sketch out what a day in the life might look like on Mars.

The culminating project expo will be displayed in two sessions at the beginning of Second semester, TBD. It will be exciting to see what our Martian future holds!

 

To see more about the Mars Vote, click on the presentation by Mr. Conrad, Mr. Marroquin and Ms. Zaragoza

HISTORY mars govt type election powerpoint ppt

Changes to District Filter and mobile log-in from home!

We will be updating our filtering systems this week(8/13- 8/16).  These systems protect all devices utilized by students, teachers, and staff when using the internet.  In addition, our web filtering systems are used to block inappropriate materials and sites.  As part of this transition, the iPads will be impacted. Since our current contract expires on August 16, we will need to push out, to all iPad devices, the necessary changes (e.g. certificates and agents) that will allow these devices to work with our new filtering system “from home”.  In order for iPads to be used at home, students will need to login through the new application.  This application, SUHSD Login, will automatically be loaded on all student iPad devices.   (Teacher iPads are “not” affected.)  When they click on this app, the following login screen will appear:

The login information will be –
Username:  iboss 
Password:  suhsd1  

(This generic password will be used temporarily, until we can acclimate the students to use their student id/birthdate/password login information.)

If you do not see an iBoss App icon appear on your home screen,  click on an app named “ LANrev Apps” (picture to the right) and accept all pop ups that might show up.

If  you don’t get the iboss app students will not be able to access internet at home!

click to log-in to mobile app from home!

Takeda Pharmaceuticals Field-trip

takeda

We have 40 student spots available. If you would like to be a part of this field trip:

Turn in the attached Permission Slip by January 13 (to Science Teacher, or Mrs. Barrón  room 803 or office 127)

Make sure you have turned in the School photo permission slip

Attend the mandatory meeting during lunch on Wednesday, January 18th in room 802

 

*If you have any questions, see Mrs. Barrón (room 803 periods 1&2; office 127 periods 3-6)

 

Hour of Code December 5th-9th

hour-of-code
Join the Hour of Code!

 

Learn more about our District’s Participation:

Our district’s Computer Science teachers community and I would like to invite you and our students to participate in this year’s Hour of Code Event during Computer Science Education week, December 5 – 11! Many schools in our district will be conducting individual classes to school-wide activities for the Hour of Code next week. Last year, we had several hundred students participate across the district, and we hope to increase those numbers this year!

 

I am hoping that you will support our district’s Computer Science program by helping us share out the Hour of Code information by placing information on our district and individual school Web sites about the Hour of Code and Computer Science Education week.

 

Every year we have done this, both students and staff have responded that they really enjoyed the experience! We hope that you will be willing to allow our students to participate in this year’s Hour of Code Event!

 

If you have any questions, please contact me. For more information about the Hour of Code, please check out the following!

 

 

Bell Schedule

Schedule A:Regular Block Schedule

8:00 – 8:25                  ELP                 25 min.

8:30 – 10:15                X                     1:45

10:15 -10:25                NB                  10 min.

10:30 – 12:15              X                     1:45

12:20-12:50                 Lunch             30 min.

12:55 – 1:15                Advisory         20 min.

1:15 –   3:00                 X                     1:45  

Schedule B: Minimum Day All Periods

 

8:00 – 8:40                    X                 40 min.

8:45 – 9:25                     X                 40 min.

9:30 – 10:10                    X                 40 min.

10:15-10:45                 Lunch           30 min.

10:50 – 11:30                 X                 40 min.

11:35 –   12:15                 X                 40 min.

12:20- 1:00                     X                 40 min.

 

Schedule C: Regular Day All Periods

8:00- 8:20                  ELP              20 min.

8:20- 9: 15                     X                 55 min.

9:20- 10:15                    X                 55 min.

10:15- 1025          Nutrition         10 min.

10:30- 11:25                  X                 55 min.

11:30- 12:25                  X                 55 min.

12:30- 1:00              Lunch           30 min.

1:05- 2:00                     X                 55 min.

2:05- 3:00                    X                  55 min.